Jerry Chun Shing Lee, un cetățean naturalizat american, cu domiciliul actual în Hong Kong, cunoscut și drept Zhen Cheng Li, a fost arestat luni, după ce aterizase pe Aeroportul Internațional JFK din New York, transmite AFP.
Departamentul de Justiție american a declarat că Lee, în vârstă de 53 de ani, a crescut în SUA și a făcut parte din armata americană, înainte de a se alătura CIA-ului, în anul 1994.
Acesta a avut misiuni secrete în mai multe țări ale lumii și a părăsit CIA în 2007, după care și-a găsit un nou loc de muncă în Hong Kong.
Într-o plângere formulată în cadrul unui tribunal federal new yorkez, Departamentul de Justiție a susținut că, în 2012, agenții FBI l-au percheziționat pe Lee, în timp ce se deplasa spre SUA, descoperind că transportă ilegal documente care pot pune în pericol siguranța națională.
„Agenții au găsit două carnețele cu informații clasificate, inclusiv nume reale, numere de telefon și detalii despre angajații CIA sub acoperire, note operative de la întâlniri, note despre locurile de întâlnire”, a precizat Departamentul de Justiție.
Lee a fost condamnat pentru deținerea ilegală de informații clasificate și riscă o pedeapsă cu închisoarea de zece ani. Oficialii americani nu au precizat de ce a durat atât de mult condamnarea lui Lee sau dacă acesta a transmis informațiile clasificate către alte țări.
Acest caz survine într-un moment în care oficiali ai serviciilor secrete americane se tem că guvernul chinez a reușit să le compromită operațiunile în această țară.
The New York Times a scris că, între 2010-2012, guvernul chinez a asasinat „cel puțin 12″ spioni ai CIA-ului, care activau în China. Totodată, alte șase „surse” ar fi ajuns la închisoare.
Vânătoarea de informatori a CIA-ului a condus la o singură persoană, un „fost agent”, care ar locui „în altă regiune a Asiei”, a scris Times. Potrivit sursei citate, autoritățile nu au avut suficiente informații pentru a-l aresta.
Alți specialiști au blamat mai degrabă activitatea neglijentă a CIA-ului, decât o posibilă „cârtiță”.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Lu Kang, a declarat, într-o conferință de presă, că „nu are cunoștință de aspectele vehiculate de mass media”.